zoom_in

Podpora Somfy iO pre FIBARO HC3

0,01 €
S DPH

Pridávanie Somfy iO motorov do systému FIBARO pomocou tohto QA je veľmi jednoduché. Toto QA je bezplatné, nie je potrebné objednávať ho, postačuje ho podľa návodu v popise nainštalovať. 

Množstvo

Ovládanie motorov Somfy RTS alebo iO pomocou Smart Home systému bolo a stále je zložité, najmä kvôli uzatvoreniu tohto protokolu len pre riadiacu jednotku od Somfy. Pri Somfy RTS to už začalo vyzerať lepšie, pretože inžinieri v Homey dokázali tento protokol prelomiť a od vtedy Homey na priamo podporuje motory Somfy RTS.

Somfy sa však opäť ukázala ako spoločnosť, ktorej chýba cítenie pre integráciu a vyvinula protokol Somfy iO, ktorý je na priamu integráciu ešte zložitejší. My sme Vám už v minulosti ponúkli riešenie na integráciu Somfy iO motorov pomocou Somfy IZYMO Transmiteru. Toto riešenie funguje, je však vhodnejšie pre tých, ktorí majú 1-2 Somfy iO žalúzie.

Ak však máte v dome viac motorov s protokolom Somfy iO a chcete ich integrovať do systému FIBARO, toto virtuálne zariadenie (QA) je práve pre Vás. Dôležité je povedať, že toto QA pracuje so Somfy API, na použitie ktorého je potrebná Tahoma Switch riadiaca jednotka. Je to riadiaca jednotka od Somfy, ktorá sa používa na ovládanie Somfy motorov štandardne. 

Prečo použiť QA na pridanie Somfy iO do FIBARA?

Somfy systém pomocou riadiacej jednotky Tahoma Switch pracuje pekne, má všetky potrebné funkcie pre riadenie tienenia. Avšak, FIBARO systém umožňuje ďaleko viac ako len to. Myšlienkou systémi FIBARO je prepojiť tienenie s kúrením, svietením a zavlažovaním. Pokiaľ FIBARO nemá dosah na riadenie žalúzií, nedokážete urobiť plynulé automatizácie na odchod, príchod, večerné svietenie po zatiahnutí žalúzií...

O túto skvelú integráciu sa postara JOEP.

Na integráciu Somfy iO motorov budete teda potrebovať Tahoma Switch. Na pridanie nepotrebujete FIBARO Roller Shutter 3!

QA je postavená tak, aby žalúzie po pridaní do FIBARO systému fungovali na základe šablóny com.fibaro.rollerShutter, čo v zásade znamená, že ak pridáte jednu žalúziu pomocou tohto QA a inú žalúziu, napríklad Somfy WT pridáte pomocou pripojenia na Roller Shutter 3, v systéme FIBARO budú mať prakticky totožné funkcie. To je skvelá správa, pretože to znamená aj plnohodnotné použite v scénach. 

Po aktivácií tohto QA máte samozrejme žalúzie stále plnohodnotne funkčné v systéme Tahoma, avšak ich ovládanie bude možné aj v systéme FIBARO HC3. Pre ukážku, takto je tá istá žalúzia dostupná v týchto systémoch:

hc3-somfy1

Táto QA podporuje tieto zariadenia s protokolom Somfy iO:

Zariadenie Testované
Roleta Áno
Screenová roleta Áno
Screen Nie
Markíza Áno
Pergola Nie
Garážová brána Nie
Okno Nie
Žalúzia Áno
Exteriérová žalúzia Nie

 

Podporované príkazy:

Štandardné príkazy otvor, zatvor a nastav pozíciu sú podporované. Taktiež obľúbená poloha je namapovaná tak, aby posielala žalúziu do obľúbenej pozície nastavenej v Somfy systéme. Skvelé, však.

Sledovanie stavu zariadenia:

Väčšina Somfy zariadení nedokáže spätne reportovať svoj stav. Motory Somfy iO toto už dokážu, avšak táto QA nemá túto funkciu integrovanú. Prosím, berte to na vedomie hlavne pri tvorbe scén. Táto funkcia môže byť dodatočne implementovaná, zatiaľ však bez určenia termínu.hc3-somfy2

Stiahnutie QA:

QA si môžete stiahnúť priamo v záložke "Súvisiace súbory" alebo na FIBARO Marketplace

Inštalácia:

Predtým, ako môžete Somfy iO integrovať do FIBARO HC3, musíte splniť tieto požiadavky:

    • Potrebujete TaHoma switch.
    • Vaše žalúzie a rolety musia byť integrované do TaHoma switch cez TaHoma aplikáciu.
    • Nainštalovaná Somfy Tahoma Quick App vo Vašej HC3.

Inštalácia QA:

  1. Pripojte sa do FIBARO HC3 rozhrania
  2. Prejdite do nastavení, časť zariadenia (Devices)
  3. Kliknite na modré + v pravom hornom rohu.
  4. Z možnosti vyberte Ostatné zariadenia (Other device)
  5. Stlačte tlačítko Nahrať súbor (Upôoad File) a vyberte .fqa súbor, ktorý je obasahom .zip súboru
  6. Dodatočne môžete zmeniť ikonu tohto QA vďaka priloženému obrázku v .zip súbore.

Nastaviene QA:

  1. Opäť choďte do Nastavení a záložka Zariadenia..
  2. Otvorte si integrovanú QA TaHoma
  3. Vyberte záložku Variables
  4. Vyplňte userid userPassword políčka s údajmi, ktoré používate na prihlásenie sa do TaHoma aplikácie 
  5. Po stlačení tlačítka Uložiť táto aplikácia pridá do Vášho FIBARO HC3 všetky Somfy iO zariadenia pridané v riadiacej jednotke TaHoma.

hc3-somfy3

Príklad blokových scén:

S motorizovanou roletou už nemusíte manuálne meniť jej nastavenia, keď idete spať. Na nižšom obrázku vidíte, ako môžete jednoducho aktivovať nočný profil vrátane zatvorenia žalúzií.

hc3-somfy4

Podpora:

Somfy API sa môže v budúcnosti zmeniť. My, ani vývojár tejto aplikácie neposkytuje podporu alebo poradenstvo pri používaní tejto QA. Vývojár vytvoril túto aplikáciu vo vlastnom čase ako hobby projekt a uverejnil ho aj pre ďalších užívateľov bezplatne.

Upozornenie:

Táto QA bola napísané tak, aby rešpektovala požiadavky Somfy API. Použitie tejto aplikácie je na Vaše riziko. Pokiaľ je Vaša verejná IP adresa blokovaná serverom Somfy API, nie je to zodpovednosť vývojáre. Pokiaľ Somfy zmení alebo prestane ponúkať API, ktoré táto QA používa, vývojár ani my nie sme zodpovedný za nefunkčnosť automatizácie.

18142

Špecifické referencie

11 other products in the category